Головна » 2009 » Червень » 20 » Секретаріат Президента: Борги "Нафтогазу" перевищили 74 млрд.грн
10:13
Секретаріат Президента: Борги "Нафтогазу" перевищили 74 млрд.грн
Загальний розмір зобов'язань НАК "Нафтогаз України" на 1 квітня 2009 року становив 74,2 млрд.грн. Такі результати аналізу реального стану української економіки, проведеного Головною службою соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента України.

Згідно з інформацією, заборгованість за кредитами становить 33,0 млрд.грн, з якої короткострокові запозичення - 16,3 млрд.грн., а довгострокові - 16,7 млрд.грн. 

"Обсяг зобов'язань компанії зростає високими темпами, тільки за три місяці 2009 року зобов'язання НАК "Нафтогаз України" збільшилися на 17,8 млрд. грн. Обсяги заборгованості за кредитами майже не зменшуються, навпаки, короткострокові кредити частково рефінансуються в довгострокові. Загалом обсяг запозичених коштів становить 44,5% від загального обсягу зобов'язань", - відзначають експерти. 

В Секретаріаті Президента зазначають, що бани сауны у 2009 році операційна діяльність НАК "Нафтогаз України" потребуватиме додаткових витрат у розмірі 81,9 млрд.грн. (в тому числі на закупівлю газу для закачування у ПСГ - 47,1 млрд.грн., на погашення кредитів - 13,3 млрд.грн., на оплату митного ПДВ і розстрочених у 2008 році податків - 9,4 млрд.грн.), при цьому, додаткові джерела забезпечать надходження лише 55,1 млрд.грн. "Непокритий дефіцит (з урахуванням відкоригованого збитку на початок року у розмірі 0,5 млрд.грн.) становитиме 27,3 млрд.грн.", - йдеться у повідомленні. 
На думку експертів Секретаріату Президента, приховування загрозливої ситуації, в якій опинився "Нафтогаз України", за рахунок доходів майбутніх періодів, а також високого темпу нарощування заборгованості перед компанією позбавляє її перспектив виходу з незадовільного фінансового становища у 2010 році. 

"Виправити загрозливу ситуацію з фінансовим становищем НАК "Нафтогаз України" без внесення змін у контракти, укладені з ВАТ "Газпром" на поставки і транзит природного газу, неможливо", - наголошують у Секретаріаті Президента.
Нагадаємо, не так давно Президент України заявив, що уряд має провести реформування енергетичного ринку і оздоровити фінансове становище НАК "Нафтогаз України" протягом найближчих 30-50 днів.


ЛIГА.Новости

Переглядів: 957 | Додав: vova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]