Головна » 2008 » Вересень » 8 » Держкомстат підбив підсумки інфляції
18:52
Держкомстат підбив підсумки інфляції
Серпень в українській економіці, так само як і попередній місяць, виявився дефляційним – ціни знизилися на 0,1%. Водночас Держкомстат підбив підсумки інфляційного процесу за 8 місяців цього року – за цей період інфляція становила 14,8%. Сьогодні міністр економіки України Богдан Данилишин заявив про неприпустимість яких-небудь провокаційних заяв щодо інфляції, а також нагнітання інфляційних очікувань. 

Інфляція в серпні 2008 року в Україні по відношенню до грудня 2007 року становить 14,8% за даними Держкомстату. При цьому інфляція за січень-серпень 2008 року порівняно з відповідним періодом 2007 року збільшилася на 26,4%. 

Інфляція в серпні ц.р. по відношенню до серпня 2007 року становить 26,0%, а по відношенню до липня 2008 року зафіксована дефляція на рівні 0,1%. 

Як відомо, в липні Кабінет міністрів також зафіксував дефляцію. Як заявляла тоді прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, в липні ціни в Україні знизилися на 0,5%. На сьогодні об'єктивних причин для інфляції в країні немає, - наголошував глава уряду. При цьому прем'єр загрожувала відставкою губернатором, які не зможуть запобігти інфляції в своєму регіоні. 

За січень-червень 2008 року інфляція становила 15,5%. Цей показник порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшився на 26,4%. При цьому споживчі ціни в 2007 році виросли на 16,6%, в 2006 році - 11,6%, в 2005 році - 10,3%. У червні до травня цього року інфляція становила 0,8%, до червня минулого року - 29,3%. 

5 липня Кабмін у черговий раз змінив прогнозні макропоказники на 2008 рік. Зокрема, прогнозний показник інфляції погіршений із 15,3% на 15,9%. Водночас Всесвітній банк погіршив прогноз інфляції в нашій країні з 17,2% до 21,5%. У кінці червня на засіданні уряду прем'єр Юлія Тимошенко спрогнозувала, що липень буде дефляційним, і що Україна за підсумками 2008 року може розраховувати на оптимістичніший прогноз макроекономічних показників. 

Варто відзначити, що тема інфляції на сьогодні як і раніше залишається приводом для взаємних докорів у президента й уряду, не дивлячись на те, що Кабміну вдається боротися зі зростанням цін. 

3 вересня під час брифінгу, говорячи про політику уряду, Президент України Віктор Ющенко заявив: "Наслідки, переконаний, відчув на собі кожен українець - це найвища в регіоні, в Європі інфляція. У річному вимірюванні вона сьогодні становить 34%". 

Сьогодні міністр економіки України Богдан Данилишин заявив, що, кажучи про 34% інфляції в річному вимірюванні, президент назвав індекс дефлятора. "Це просто індекс-дефлятор, який більше пов'язаний із цінами, пов'язаними з виробничими можливостями. Це показник іншого роду, який до споживчої системи має опосередковане відношення", - наголосив міністр. 

При цьому глава Міністерства економіки Богдан Данилишин відзначив неприпустимість яких-небудь провокаційних заяв щодо інфляції, а також нагнітання інфляційних очікувань.


Переглядів: 1391 | Додав: vova | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]