Головна » Файли » Український розділ » Реферати [ Додати матеріал ]

Загальна характеристика виробничої потужності підприємства
[ Викачати з сервера (21.1 Kb) ] 08.12.2008, 12:03
1. Загальна характеристика виробничої потужності підприємства:
визначення, види ти чинники що її визначають. 2. Розрахунок виробничої
потужності. 3. Показники, що характеризують ефективність використання
основних виробничих фондів.

 зміст

  TOC \o "1-1" \h \z \u HYPERLINK \l "_Toc31280686" 1. ЗАГАЛЬНА
ХАРАКТЕРИСТИКА ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА: ВИЗНАЧЕННЯ, ВИДИ ТИ
ЧИННИКИ ЩО ЇЇ ВИЗНАЧАЮТЬ. PAGEREF _Toc31280686 \h 3  

  HYPERLINK \l "_Toc31280687" 2. РОЗРАХУНОК ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ.  
PAGEREF _Toc31280687 \h 5  

  HYPERLINK \l "_Toc31280688" 3 ПОКАЗНИКИ, ЩО ХАРАКТЕРИЗУЮТЬ
ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ВИРОБНИЧИХ ФОНДІВ. PAGEREF
_Toc31280688 \h 10  

  HYPERLINK \l "_Toc31280689" ЛІТЕРАТУРА PAGEREF _Toc31280689 \h 13 


 

 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА:
ВИЗНАЧЕННЯ, ВИДИ ТИ ЧИННИКИ ЩО ЇЇ ВИЗНАЧАЮТЬ.

Виробнича потужність підприємства характеризує максимально можливий
річний обсяг випуску продукції (видобутку й переробки сировини або
надання певних послуг) заздалегідь визначених номенклатури, асортименту
та якості за умови найбільш повного використання прогресивної технології
та організації виробництва.

Одиниці виміру виробничої потужності підприємств застосовуються різні
залежно від характеру виробництва та галузевої підпорядкованості.
Загальне правило таке: виробнича потужність визначається в тих самих
одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що
виготовляється (послуг, що надаються). Здебільшого це натуральні або
умовно натуральні вимірники за видами продукції (послуг).

Для багато номенклатурних виробництв потужність може визначатися також
вартісним показником усього обсягу продукції (послуг). У паспорті такого
підприємства потужність позначають двома вимірниками: у чисельнику —
натуральні показники за видами продукції; у знаменнику — загальний
вартісний (грошовий) показник.

На підприємствах окремих галузей (наприклад цукрової та молочної
промисловості) виробнича потужність характеризується кількістю сировини,
що переробляється за добу.

Наука та практика господарювання виокремлюють три види потужності
підприємства: проектну, поточну (фактично досягнуту), резервну.

Проектною є потужність, яка визначається в процесі проектування,
реконструкції (розширення) діючого або будівництва нового підприємства:
вона вважається оптимальною, оскільки склад і структура устаткування
відповідають структурі трудомісткості запроектованої номенклатури
продукції, і має бути досягнута протягом нормативного терміну її
освоєння.

Поточна (фактично досягнута) виробнича потужність визначається
періодично у зв'язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і
структури трудомісткості продукції) або перевищенням проектних

.......................................................................................................

Категорія: Реферати | Додав: vova
Переглядів: 1533 | Завантажень: 363 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]